Sinds 1 januari 2023 moet je als gemengde belastingplichtige een voorafgaande kennisgeving indienen als je kiest voor de btw-aftrek volgens het werkelijk gebruik. Bovendien moet je bepaalde gegevens over de wijze van uitoefening van het recht op aftrek meedelen.
Hoe dien je de voorafgaande kennisgeving in?
Je PAST HET BEGINSEL VAN DE AFTREK VOLGENS HET WERKELIJK GEBRUIK NOG NIET TOE
Als je voor de eerste keer een beroep wil doen op de aftrek volgens het werkelijk gebruik, moet je ofwel de aangifte e604A (aanvang btw-activiteit) ofwel de aangifte e604B (wijziging btw-activiteit) indienen. Je zal dat in de loop van januari 2023 kunnen doen via de toepassing e604. We informeren je zodra de toepassing hiervoor aangepast is.
Je dient de aangifte in:
- vóór het einde van het eerste aangiftetijdvak van het lopende kalenderjaar als je al een gemengde belastingplichtige bent.
- vóór het einde van het eerste aangiftetijdvak dat volgt op de aanvang of de wijziging, als je door de start of wijziging van je activiteit een gemengde belastingplichtige wordt.
De kennisgeving geldt voor een onbepaalde termijn. Je moet ze dus maar een keer doen.
De toepassing van de regeling begint:
- op 1 januari van het betrokken kalenderjaar als je al een gemengde belastingplichtige bent.
- vanaf de eerste dag van de aangifteperiode volgend op de aanvang of wijziging als je door de start of wijziging van je activiteit een gemengde belastingplichtige wordt. In dat geval aanvaardt de FOD Financiën evenwel dat je de regeling al meteen toepast vanaf de aanvang of wijziging van de activiteit.
De regeling is ten minste tot 31 december van het derde jaar na de datum van uitwerking van de kennisgeving van toepassing.
Als je na afloop van deze 3-jarige termijn de regeling van de aftrek volgens het werkelijk gebruik wil stopzetten, doe je een voorafgaande kennisgeving via een aangifte e604B (wijziging btw-activiteit). Deze heeft uitwerking vanaf 1 januari van het jaar volgend op de kennisgeving.
je PAST HET BEGINSEL VAN DE AFTREK VOLGENS HET WERKELIJK GEBRUIK AL TOE
Als je op 31 december 2022 het beginsel van de aftrek volgens het werkelijk gebruik al toepast, moet je ten laatste op 30 juni 2023 aan de FOD Financiën bevestigen dat je die regeling zal blijven toepassen.
Je zal dit in de loop van januari 2023 kunnen doen door het indienen van de aangifte e604B (wijziging btw-activiteit) via de toepassing e604. We informeren je zodra de toepassing hiervoor aangepast is.
Kan je kennisgeving geweigerd worden?
FOD Financiën geeft geen expliciete toestemming meer voor de toepassing van de aftrek volgens het werkelijk gebruik. De administratie kan echter wel de toepassing ervan weigeren als ze van mening is dat de aftrek volgens het werkelijk gebruik niet of niet meer met de werkelijkheid overeenstemt.
In dat geval zal ten laatste op 31 december van het jaar dat volgt op het jaar waarin de kennisgeving uitwerking heeft gehad de gemotiveerde weigeringsbeslissing meedelen aan de belastingplichtige. De beslissing geldt voor een onbepaalde termijn, vanaf de eerste dag van het aangiftetijdvak waarin de kennisgeving is gedaan.
Welke gegevens moet je meedelen?
Je moet bepaalde gegevens over de uitoefening van het recht op aftrek volgens het werkelijk gebruik meedelen. Je doet dat via Intervat, bij de indiening van de periodieke btw-aangifte over het eerste kwartaal (uiterlijk 20 april) of één van de eerste drie maanden van het lopende kalenderjaar (uiterlijk 20 februari, 20 maart of 20 april).
Je geeft hierbij informatie over:
- het definitieve algemene verhoudingsgetal over het voorgaande kalenderjaar
- de opdeling, in procenten, van de aangerekende belasting op de handelingen:
- die uitsluitend gebruikt worden voor de bedrijfsafdeling(en) waarvan de handelingen volledig recht op aftrek verlenen
- die uitsluitend gebruikt worden voor de bedrijfsafdeling(en) waarvan de handelingen geen recht op aftrek verlenen
- of tegelijkertijd worden gebruikt voor beide types bedrijfsafdelingen
- het/de bijzondere verhoudingsgetal(len)
Als je het recht op aftrek volgens het werkelijk gebruik reeds toepast op 31 december 2022, moet je deze gegevens opnemen in de periodieke btw-aangifte over het eerste kwartaal van 2023 (ten laatste op 20 april 2023) of ten laatste in de periodieke btw-aangifte over mei 2023 (ten laatste op 20 juni 2023).
Wat bij laattijdige kennisgeving of mededeling?
Als je de voorafgaande kennisgeving en/of mededeling niet doet binnen de voorziene termijn, zul je het recht op aftrek volgens het werkelijk gebruik pas kunnen uitoefenen vanaf 1 januari van het volgende kalenderjaar, op voorwaarde dat je tijdig een nieuwe kennisgeving doet.
Meer informatie over de gedeeltelijke btw-aftrek voor gemengde belastingplichtigen.