Update van FAQ ‘DAC7 – verplichtingen van exploitanten van digitale platforms’

Waar kunnen ITAA-leden nuttige informatie vinden om te voldoen aan de rapporteringsverplichtingen voor exploitanten van digitale platforms (omzetting van DAC7 in Belgisch recht)?

 

Update van FAQ ‘DAC7 – verplichtingen van exploitanten van digitale platforms’

De FOD Financiën heeft op 1 oktober 2023 een update gepubliceerd van de FAQ ‘DAC7 – Verplichtingen van exploitanten van digitale platforms’.

In de FAQ DAC7 komen de nieuwe verplichtingen van platformexploitanten aan bod. Dit document verduidelijkt met andere woorden hoe de nieuwe artikelen 321quater tot 321decies WIB92 geïnterpreteerd moeten worden. Voor meer informatie hierover kunt u de FAQ DAC7 raadplegen via de volgende link: MyMinfin (fgov.be)

In het onderhavige artikel vindt u ook e-mailadressen waarnaar u bijkomende juridische of technische vragen kunt sturen, en nuttige links (onder meer met het oog op een vlotter gebruik van de applicatie voor het verstrekken van de DAC7-inlichtingen aan de belastingadministratie).

1. Context van DAC7

Richtlijn (EU) 2021/514 van de Raad van 22 maart 2021 tot wijziging van Richtlijn 2011/16 (EU) betreffende de administratieve samenwerking op het gebied van de belastingen, afgekort ‘DAC7’, heeft onder andere een rapporteringsverplichting ingevoerd voor platformexploitanten, evenals een verplichte uitwisseling van de verzamelde informatie tussen belastingautoriteiten: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/NL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32021L0514&from=FR

Met deze richtlijn beoogt de Europese Unie meer transparantie in verband met de inkomsten van verkopers op online platforms. Daarom wordt een rapporteringsverplichting ingevoerd voor exploitanten van digitale platforms, waarbij aan de overheid bepaalde inlichtingen worden bezorgd over de verkopers en over de tegenprestaties die ze ontvangen hebben.

Veel van de inkomsten die via deze platforms worden verkregen, zijn grensoverschrijdend. Om op dit vlak meer transparantie en een efficiëntere samenwerking te waarborgen, voorziet de richtlijn in een systeem van automatische uitwisseling van inlichtingen tussen de administraties van de lidstaten.

2. Omzetting in Belgisch recht

Richtlijn ‘DAC7’ werd in Belgisch recht omgezet door de wet van 21 december 2022: 30_1.pdf (fgov.be)

2.1 DAC7  light

Sinds begin 2021 bestond er in België al een informatie- en rapporteringsverplichting voor de exploitanten van bepaalde digitale platforms (‘DAC7 light’). Deze verplichtingen waren opgenomen in artikel 321quater WIB92 oud, en de informatie die overeenkomstig dit artikel voor het jaar 2022 verzameld werd, moest uiterlijk op 31 maart 2023 aan de belastingadministratie worden bezorgd.

2.2 Nieuwe bepalingen: artikelen 321quater ‘nieuw’ tot 321decies WIB92

Voor de na te komen verplichtingen en de te verstrekken informatie door platformexploitanten vanaf 1 januari 2023 gelden de bepalingen van de wet die richtlijn ‘DAC7’ omzet in het WIB92 (art. 321quater ‘nieuw’ tot 321decies WIB92).

Wat staat er in deze nieuwe bepalingen van het WIB92?
Zoals voor DAC7 light (artikel 321quater WIB92 oud) is er voorzien in een rapporteringsverplichting voor platformexploitanten. Ze zijn verplicht om bepaalde inlichtingen te verstrekken over de rapporterende platformexploitanten zelf en over de verkopers die inkomsten verkrijgen via hun platform.

De nieuwe artikelen 321quater tot 321decies WIB92 verschillen echter op een aantal punten van de DAC7 light, onder meer:

  • de omzetting van richtlijn ‘DAC7‘ is niet enkel van toepassing op de levering van diensten, maar ook op de verkoop van goederen, de verhuur van transportmiddelen en de verhuur van onroerende goederen.
  • de DAC7 light legde enkel de verplichting op om inlichtingen te verstrekken over Belgische verkopers. Door de omzetting van DAC7 wordt deze verplichting uitgebreid naar alle verkopers die ingezetene zijn van een aan rapportering onderworpen rechtsgebied of die een onroerend goed verhuren dat in een dergelijk rechtsgebied gelegen is.

Samengevat heeft de omzetting van richtlijn ‘DAC7’ de volgende wijzigingen aangebracht aan de Belgische wetgeving:

  • de invoering van een nieuwe rapporteringsverplichting voor platformexploitanten (artikelen 321quater tot 321decies, WIB92)
  • wijzigingen aan artikel 338 WIB92, zoals de mogelijkheid om in het kader van de administratieve samenwerking tussen lidstaten een gezamenlijke audit te realiseren. Dankzij dit nieuwe type controle kunnen ambtenaren van een andere lidstaat, met instemming van de Belgische bevoegde autoriteit, op het Belgische grondgebied komen en actief deelnemen aan onderzoeksmaatregelen die in België worden uitgevoerd. De buitenlandse ambtenaren worden dan gelijkgesteld met de nationale ambtenaren, in die zin dat ze rechtstreeks vragen kunnen stellen aan de betrokken belastingplichtigen, de documenten kunnen inkijken, enz.
  • de omzetting van een hele reeks technische wijzigingen met betrekking tot de administratieve samenwerking, waaronder:
    • de invoering van een definitie van het verwacht belang
    • de inkorting van bepaalde termijnen in het kader van de gegevensuitwisseling op verzoek, om de efficiëntie van dit type verzoek te verbeteren
    • de toevoeging van royalty’s aan de lijst van inlichtingen die worden uitgewisseld
    • de mogelijkheid voor lidstaten om een lijst op te stellen van doeleinden waarvoor de andere lidstaten automatisch de inlichtingen kunnen gebruiken die het voorwerp uitmaken van een automatische uitwisseling, zonder daarvoor toestemming te moeten vragen aan de lidstaat die deze inlichtingen verstrekt.
    •  (…)

3. Nuttige links

  • FAQ DAC7 bijgewerkt op 1 oktober 2023: MyMinfin (fgov.be) of via de volgende link, door op de tab ‘FAQ’ te klikken en dan op ‘Algemeen’: FAQ en documentatie | FOD Financiën (belgium.be)
    Deze FAQ DAC7 beantwoordt een aantal vragen, onder meer op het vlak van inkomstenbelastingen (interpretatie van de nieuwe artikelen 321quater tot 321decies WIB92). Elementen die hierin aan bod komen: het begrip platform, het begrip platformexploitant, het begrip verkoper, de betrokken activiteiten, de te verstrekken inlichtingen in het kader van DPI-DAC7, de due diligence-procedures, de rapporteringsregels en -termijnen voor de platformexploitant, …

Axelle Dekeyser

Gepubliceerd op

Categorieën

Tags

Sharing

Gerelateerde artikelen

De recente invoering van de nieuwe verplichtingen inzake BTW volgens het werkelijk gebruik stuit op het werkveld op moeilijkheden doordat de processen en applicaties niet tijdig aangepast konden worden.  ...
Datum: 03 april 2025 De FOD Financiën heeft het genoegen de publicatie van het nieuwe Fiscaal memento 2025(externe link) aan te kondigen, een onmisbare referentie voor zowel professionals als burgers die inzicht...
FOD Financiën publiceerde op 1/1/25 de circulaire met maximumbedragen voor terugbetaling van thuislaadkosten. Circulaire 2025/C/14 over de terugbetaling van elektriciteitskosten door de werkgever voor het thuis opladen van een bedrijfswagen...
BeExcellent is de online omgeving van het ITAA, gratis beschikbaar voor haar leden. Deze omgeving bevat een schat aan informatie om uw activiteiten te ondersteunen. Via het ITAA-portaal heeft u...
De European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG) biedt een gratis opleiding aan over VSME met Nederlandse ondertiteling. De opleiding bestaat uit drie delen, die alle aspecten van duurzaamheidsrapportering bevatten.  Bekijk...
  Veel evoluties in ons beroep worden niet op Belgisch, maar op internationaal vlak bepaald. Om onze stem internationaal meer impact te geven, is het belangrijk om banden aan te...
Zoals u weet dient u jaarlijks een attest te bezorgen aan het Instituut waaruit blijkt dat voldaan is aan uw verzekeringsplicht voor uw burgerlijke beroepsaansprakelijkheid. Wat is nieuw in 2025?...
De tuchtcommissie oordeelde recentelijk dat het niet mededelen door de beroepsbeoefenaar aan de cliënt van de gegevens van zijn burgerlijke beroepsaansprakelijkheid een tuchtinbreuk betreft. Deze rechtspraak werd intussen al verschillende...